Hva skal jeg tenke på når jeg skal bytte tak?

Det er mange valg som må tas når du har bestemt deg for å bytte tak. Ikke minst hvilket type tak du skal velge. Vi ser på hva du må tenke på når du skal fornye taket.

Har du bestemt deg for å bytte ut taket, er det flere avgjørelser du må ta stilling til før du setter i gang. Her har vi samlet noen viktige punkter å tenke gjennom. Om du er usikker på om taket ditt bør byttes, anbefaler vi å lese om hvilke tegn du skal se etter her.

  1. Hvor mye vekt tåler taket ditt?

Dette er et av de viktigste punktene som avgjør hvilket type tak du kan legge. Har du en eldre bolig som tidligere har hatt shingel på taket er det ikke sikkert konstruksjonen tåler for eksempel betongtakstein. De aller fleste tak tåler derimot lette stålplater som Decra. Dette er noe en fagperson kan hjelpe deg med å avgjøre.

  1. Hvilket uttrykk ønsker du at huset skal ha?

Hvilken profil og farge taket har gjør noe med hele inntrykket av huset, spesielt hvis taket er skrått.  Enten du velger å gå for tradisjonell takstein, sterke stålplater eller shingel, finnes det et godt utvalg av både profiler og farger. Har du et moderne hus kan for eksempel en takplate med flat profil være riktig for deg. Bor du i et gammelt hus med klassisk profil kan kanskje rød takstein være bedre. Husk at taket skal fremheve og stå i stil med både hustypen og fargen på ytterveggene.

  1. Trenger undertaket å skiftes?

Undertaket er en duk eller et lag som ligger under primærtekkingen (plater, takstein eller shingel). Den har i oppgave å hindre at vann og fuktighet trenger inn i takkonstruksjonen. Om dette laget er skadet, lekker eller er uslitt og av eldre dato, må det skiftes. Dersom du først skal av med den gamle tekkingen, lønner det seg ofte å skifte ut undertaket også. Videre finnes det ulike typer undertak, og hvilket du skal velge kommer an på hvordan taket er konstruert og hvilken tekking du velger. Dette kan de som skal legge taket hjelpe deg med. Du kan også spørre om råd hos en byggevareforretning.

Les mer om undertakene våre her.

  1. Hvor bor du?

Bor du langs kysten med tøft vær og mye vind, er det viktig å være sikker på at taket sitter slik at det ikke flyr av gårde ved første høststorm. Bor du derimot i innlandet i et område med mye snø, kan vekten av snøen være avgjørende for hvilket tak du velger. Uansett hvor du bor i dette landet så har vi mye vær, og de siste årene har vi også sett større nedbørsmengder. Siden taket skal beskytte hele huset, er det derfor viktig at du velger en løsning som er dimensjonert for både huset og området du bor i.

  1. Har du husket de små men viktige detaljene?

Skal man først bytte taket er det viktig å ikke glemme detaljene som kan utgjøre prikken over i-en. Takrenner finnes for eksempel i en rekke ulike farger som kan løfte uttrykket på huset enda et hakk. Tør du å velge noe annet enn de tradisjonelle sorte? I tillegg gjør det seg ekstra godt dersom du velger beslag og pipehatt som matcher.

Våre gode partnere rundt om i landet, som legger tak ukentlig, gir ofte følgende tips til huseiere: Vurder om du skal male utvending fasade når taket først skal byttes. Siden det allerede da står et stillas rundt huset, er det mye enklere å male for eksempel mønene og de vinduene som er høyt oppe. Kanskje blir det totaloppussing av hele fasaden til våren?

Har du konkrete planer om å bytte taket og ønsker en gratis befaring? Fyll inn skjemaet her, så tar vi kontakt.

  • Ved å sende inn dette skjemaet godtar du at vi kan kontakte deg om en gratis befaring. For mer informasjon om hvordan vi behandler din personinformasjon se vår Personvernerklæring.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *